Program zapošljavanja žena Drenovci

U srijedu, 20. svibnja 2020. u Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci održana je završna konferencija projekta „Program zapošljavanja žena Općina Drenovci“ koji Općina Drenovci provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područni ured Vinkovci i Centrom za socijalnu skrb Županja. Riječ je o projektu vrijednom 4.311.048,46 HRK, financiranom sredstvima iz Europskog unije kroz Europski socijalni fond – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga „Zaželi- Program zapošljavanja žena“.
Na završnoj konferenciji projekta, provedene aktivnosti te ostvarene ciljeve i rezultate projekta, predstavila je njegova voditeljica Marijana Komesarović, uz koju su u projektnom timu bili i Marija Franjić- Pavlović i Slaven Šarlija.
Vremensko razdoblje trajanja projekta je iznosilo 30 mjeseci, s tim da su zaposlene žene, u skladu s uvjetima Ugovora radile 24 mjeseca, te kroz to razdoblje brinule o starijim i nemoćnim korisnicima. Na taj način su stekle vrijedno radno iskustvo, ali i sigurne prihode te im je kroz dvije godine omogućeno besplatno osposobljavanje i edukacija za njih 10 za njegovateljicu te 20 za gerontodomaćicu.

Cilj projekta bio je osnažiti i unaprijediti radni potencijal 30 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem u lokalnoj zajednici koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti, a s druge strane, potaknuti socijalnu uključenosti i povećati kvalitetu života minimalno 120 krajnjih korisnika s područja Općine Drenovci.
30 zaposlenih žena svakodnevnim radom i aktivnostima kroz razdoblje od 24 mjeseca obilazilo je 291 krajnjeg korisnika kojima je pružena pomoć u pripremi obroka, održavanju kućanstva, nabave namirnica, osobne higijene i pomoć pri ostvarenju različitih prava, te je važno istaknuti da je većina korisnika ovim putem dobila podršku kroz razgovore i druženje, što je mnogima od njih značajno.

Općinski načelnik g. Jakša Šestić ovom prigodom je istaknuo kako je u ožujku podnesena kandidatura za svojevrsni nastavak ovog projekta, naglasivši da će prioritet pri zapošljavanju imati upravo dosadašnje žene koje već imaju radno iskustva u srbi za starije osobe. Rečeno je da bi u sljedećoj fazi trebalo biti zaposleno više žena i povećan broj korisnika, predviđa se zapošljavanje 55 žena i povećanje na 330 starijih korisnika.